HOME & COMMUNITIES AGENCY

Demolition Of Disused Ambulance Station, Belle Vue, Manchester
Connell Brothers Ltd (CBL) were appointed by the Home & Communities Agency to carry out the asbestos removal and demolition of a former Ambulance Station in Belle Vue, Manchester.

The station was located between an Army Barracks and private houses to one side and All Saints Primary School to the other. The rear of the site bounded onto parkland.

The site consisted of a single storey open plane garage building with a two storey office to the front. In addition there was a single storey office section to the rear together with a large communications mast and external fuel storage tank. A small basement was located to the front of the building containing a fuel tank and boilers. A number of ducts ran under the ground floor slab containing heating pipes. These ducts were found to be heavily contaminated with fuel oil and asbestos. The basement area was also contaminated with asbestos residue.
Removal of the basement residue required the erection of an asbestos enclosure with air locks and bag locks to allow Connell Brothers specialist asbestos removal operatives to enter the basement and decontaminate the room.

The service ducts below the ground floor slab contained asbestos insulated pipework, in some cases in very poor condition. Some of the insulation had fallen into the bottom of the duct which was also heavily contaminated with fuel oil and water.

An enclosure was constructed over the duct and the concrete lids removed to a section to allow absorbent granules to be poured into the trench to soak up the liquid contamination. The granules were then double bagged and disposed of as asbestos contaminated waste.
The asbestos lagged pipes could then be removed using the “wrap and cut” method. This involves cleaning a small section of pipe to allow the pipe to be cut and wrapping the pipe between clean areas in polythene. The pipe is then cut and removed to an asbestos disposal skip. The remaining granules and debris could then be removed from the duct. Works progressed in sections along the length of the duct and once all the pipework and residue had been removed the entire duct was cleaned down in readiness for demolition of the structure.

The basement area was clearly identified prior to demolition commencing and barriers erected to prevent excavators travelling over the suspended slab. Demolition of the main garage area was then carried out using an excavator equipped with a shear to fold down each bay of the roof for removal. Working along the length of the building the roof was removed in sections to open up the building and allow additional excavators equipped with pulverisers to position themselves within the footprint of the building and demolish the two storey office section to the front inwards and away from the road and footpath.

Following the demolition of the structures the ground floor slab, basement and footings were removed by excavators equipped with hydraulic breakers.

In addition to the main building and basement there were a number of underground fuel tanks and a petrol interceptor located under the hardstanding area to the front of the building.

The fuel tanks had been previously emptied and filled with foam to render them safe. The tanks were removed whole and placed on the ground where they were opened up and the foam filling removed to a suitable disposal facility. This enabled the tanks to be cut into sections and sent for recycling as clean scrap steel.

The petrol interceptor extended under the footpath and following inspection it was decided to backfill part of the interceptor with concrete and remove the section with in the footprint of the site to remove the risk to services located within the pavement.

The voids formed by the removal of the fuel tanks, interceptor and basement were backfilled using demolition arrisings site crushed to a 6F2 grading and placed in well compacted layers. The entire site was then covered in compacted 6F2 material to provide a safe level finish.

 

Key Facts

The tarmac area adjacent to the school was also removed, a section being left at the access gate to provide a suitable hard standing for future use by vehicles. CLIENT: Home & Communities Agency (Manchester) PROJECT MANAGER/CDM CO-ORDINATOR: White Young Green Engineering Ltd (WYG)
For further information please contact
0161 925 0606 or mark.r@connellbrothers.co.uk